P

På uppdrag av Östra Sörmlandsposten har jag tillsammans med Ida och Sabrina besökt lokala matproducenter i länet. Tanken var att vi skulle få lite inblick i deras verksamhet för att sedan ta fram recept på deras produkter. Det har varit ett kul uppdrag och som resulterat i ett antal matreportage i tidningen, massa intressant möten, god mat och massa ny kunskap.

Visste du tex att getmjölk faktiskt konsumeras mer än komjölk i världen? Och att produkter gjorda på getmjölk kan vara ett alternativ för laktosintoleranta? Det visste inte vi, men detta och mycket mer fick vi veta av mannen med stenkoll på getter: Artur Borgh. Tillsammans med sin fru Åsa driver han sen 2012 den biodynamiska getgården Sörbro Gård utanför Gnesta.

På Sörbro Gård mjölkar Artur och gänget dagligen ca 300 getter och av mjölken görs härlig ost, mjölk och yoghurt. Tills för ett par år sedan hade gården ett eget mejeri men för att kunna fokusera på själva uppfödningen har man valt att låta Järna Mejeri ta hand om förädlingen. Färskost, salladsost och hårdost med olika lagring är exempel på ostar som tillverkas av mjölken från Sörbro Gård. Vi fick såklart prova och blev grymt imponerade! Härlig syra i hårdostarna utan den riktigt så skarpa smaken som getost ibland kan ha. Vi fick massor med inspiration och förhoppningsvis får du det också.

mat-livsstilsfotografering-get-ost-matfoto
En av många – och rätt nyfikna getter.
mat-livstil-reportagefotografering. matfoto.fotograf-gnesta-stockholm
Artur i samspråk med Ida och Sabrina. ost kan man prata om länge.
reportagefoto-reportage-mat-livstil-fotograf-sormland-stockholm
Djurskötare Wanja
reportage-reportagefoto-mat-livstil-fotograf-stockholm-sormland
Årets första killing fick vi hälsa på också

Vad gjorde vi med osten då kanske du undrar?Jo, kolla här! Vi började med en het rotfrukt- och sparrissallad med ingefärssirap och getostcreme. Sedan gjorde vi en delikat löksoppa med krsipiga getostkrutonger och till sist Idas delikata ostbröd – ett perfekt bröd till salladen. Sugen på recepten? Besök osp.nu och leta rätt på dem i vårt matreportage där

reportagefoto-reportagefotografering-mat-livstil-fotograf-sormland-stockholm
reportagefoto-reportage-livsstil-matfotografering-fotograf-sormland-stockholmcapra-pedersen
reportagefoto-reportage-livstil-mat-stockholm-sormland-fotograf.capra-pedersen
reportagefoto-reportage-mat-livsstil-fotograf-capra-pedersen
CLOSE MENU