Personalfotografering. Lite att tänka på. Del 2

Mina tips angående personalfotografering fortsätter här. Låt oss börja med:

Personalfotografering: Location och bakgrund

Nästa fråga blir att bestämma var fotograferingen ska ske. I studio eller med studiokänsla någonstans på kontoret? På kontoret men med lite mer miljö, utomhus eller kanske någon helt annanstans. Om du vill ha lite mer studiokänsla rekommenderar jag att vi tar dem på kontoret då det blir mer kostnadseffektivt; det är lättare att flytta en fotograf till er än att flytta hela personalen till fotografen. Där gäller det sedan att fundera lite på vilken typ av bakgrund man vill ha, de två vanligaste är kritvit och lite åt det ljusgrå/blå hållet.

Vill du hellre ha din personalfotografering i mer miljö gäller det bara att hitta en passande sådan som även fungerar rent praktiskt. Att fotografera utomhus kan bli jättebra, nackdelen är att det beroende på väder och vind kan krävas en del flexibilitet vad gäller tidpunkt. Av samma anledning kan det också bli svårt att återskapa samma förutsättningar vid kompletterande fotograferingar.

personalfotografering-foretag-portratt-fotograf-stockholm-sormland

Huvud, helkropp eller halvkropp.

Även här handlar det ju om tycke och smak samt vad bilderna ska användas till. Ska de användas till kontaktbilder på hemsidan tycker jag att man ska gå så nära ansiktet som möjligt. Som oftast är de bilderna rätt små och då är det ju vettigt att fokusera på det viktigaste. Tänker man använda bilderna till press kan det däremot vara vettigt att ta minst halvkropp, det blir lite mer liv i bilden då. Värt att tänka på är ju mer kropp vi tar med i bilden, desto högre krav ställs det på dig som modell. Tar vi bara en headshot behöver du inte fundera på hur du står, håller händerna osv. Det omvända gäller då såklart vid helkroppsbilder.

En annan sak man kan ta i beaktning är att en helkroppsbild mot kritvit bakgrund generellt ställer helt andra krav på lokalens storlek än ett headshot mot lite gråare bakgrund (Nu kanske du undrar varför färgen på bakgrund spelar roll men det blir för långt att gå in på här).

Så, hoppas du fått några tips vad du bör tänka på. I del 3 pratar vi lite kring klädsel och uttryck. Den hittar du här: DEL 3

CLOSE MENU