Personalfotografering. Lite att tänka på. Del 3

Ok, det där låter ju toppen. Men jag vill ju veta om jag ska le eller inte!

Gör som du vill säger jag då. Som vi har varit inne på är det ju viktigt att tänka på vilken verksamhet man representerar men oavsett det är det vid varje personalfotografering ändå hyfsat viktigt att se trevlig och välkomnande ut. I de allra flesta fall vill du i alla fall inte se svårmodig och arg ut.

Det är också viktigt att komma ihåg att det går jättebra att se trevlig och välkomnande ut även utan att tokle. Dessutom är det väldigt personligt det där; den del tycker det känns jättejobbigt att visa tänder medan andra verkar näst intill programmerade att le så fort det dyker upp en kamera. Det centrala är att det ser äkta ut, påklistade leenden är sällan speciellt smickrande och egentligen ska man inte ägna så stor vikt vid munnen. Det är i ögonen allt sitter och ett leende som inte når upp till ögonen är inte mycket värt.

Sedan är det upp till mig som fotograf att skapa en stämning som gör att du kan slappna av och att vi tillsammans kan skapa bilder som ser naturliga och äkta ut.

Men kläderna då? Kläderna!

Ok. Några tips generella tips kommer för klädsel vid personalfotografering kommer här. Men kom ihåg allt beror på vad du vill säga med bilderna.

– Försök gärna synka så att hela personalen har ungefär samma. Någon i t-shirt och någon i kostym blir inte toppen.

– Detsamma gäller färgskalan; håll gärna ungefär samma. Extra viktigt vid mer formella gruppbilder

– Undvik allt för grälla färger och blaffiga tryck

– Slips eller inte? Finns det policys? Om inte, använder ni slips när ni jobbar, använd även på bilderna. Om inte kan man skippa den.

– Fundera gärna igenom kjollängd och urringning. Tänk på att även en normal kjol kan åka upp en bit och se rätt kort ut om man sitter på bilden. I de flesta fall vill vi inte ha tillknäppta bilder men tänk som sagt igenom.

Vill du gå vidare till det fjärde och sista inlägget i denna serie, hittar du det här. Del 4

CLOSE MENU