Personalfotografering. Lite att tänka på. Del 4

I tidigare avsnitt har vi lite snabbt gått igenom det viktigaste att tänka på inför en personalfotografering. Här avslutar vi med några enkla, praktiska sätt du kan förbereda dig på. Inte så oviktigt det heller, det kan göra stor skillnad i slutresultatet.

ATTITYD

De flesta av oss tycker det är rätt jobbigt att bli fotograferade. Men nu ska det göras. Att komma in till fotografen med både mungipor och axlar någonstans i midjehöjd gör inte processen vare sig snabbare eller enklare. Rätt attityd däremot gör allt så mycket bättre.

SE ÖVER DITT YTTRE

Har du en finne i pannan behöver du inte oroa dig, den retuscherar jag enkelt bort. Likaså om du har ett munsår, ärr eller liknande. Det är betydligt värre att fixa till hår och skrynkliga skjortor så se till att skjortan/blusen är struken och att du är nöjd med frisyren innan vi sätter i gång.

SMINK

Var gärna sparsam med smink. Eller undvik i alla fall den värsta partysminkningen. Bilderna kommer bli bra ändå. För mycket eller felaktigt smink hinns sällan med att fixas till vid fototillfället. Känner ni att ni vill satsa på en mer professionell sminkning känner jag fler bra make-upartister.

ALLMÄN PUTS & STUDS

Ta bort plånböcker, telefoner etc ur fickorna så de inte putar ut. Kolla så att slipsen är välknuten. Det är lätt att älska AIK men just nu kanske du ska plocka bort skölden från kavajslaget. Och fundera igenom en extra gång om du verkligen ska ha ditt dödskallehalsband på dig.

TILL SIST…

Oavsett vad du jobbar med är jag rätt säker på att du inte är fotomodell. Ingen förväntar sig heller att du ska prestera som en. Gör inte det du heller. Du duger finfint som du är. Släpp pressen och försök slappna av så kommer det gå galant. Jag lovar, kameran skjuter inte giftpilar och nästan alltid efter en personalfotografering är alla vi inblandade överens om att vi faktiskt haft riktigt roligt.

HAR DU NÅGRA SOM HELST FRÅGOR OCH FUNDERINGAR?

Tveka inte att höra av dig till din fotograf, det är det vi är till för. Att trycka på avtryckarknappen är den lilla delen i vårt jobb.

CLOSE MENU