Inför en personalfotografering brukar det som oftast dyka upp en massa frågor; Vad ska jag ha på mig? Hur ska jag göra? Ska jag le eller?

Det finns inga generella svar på de frågorna utan beror helt på vad du vill kommunicera. För att ändå underlätta lite har jag tagit fram ett kompendie som jag brukar skicka ut till mina mina nya kunder inför varje fotografering. Eftersom alla inte har tillgång till dessa tänkte jag därför återge den under ett antal inlägg här i journalen. De kommer inte ge dig alla svar men förhoppningsvis en del tips. Och framför allt; hjälpa dig ställa rätt frågor.

Och kom ihåg du kan/bör alltid stämma av med din fotograf innan. Varje fotograf som jobbar med företag ska kunna vara ett riktigt bra bollplank vad gäller detta.

Först. Det viktigaste: Tänk på att du först och främst representerar en organisation, åsikt eller varumärke. Inte dig själv.

Visst, det finns undantag ( du kanske är konsult, frilansare, artist eller enmansföretagare) men jag skulle säga att de jag fotograferar representerar något annat än sig själv i 90% av fallen.

Så, det första vi bör göra inför en personalfotografering är att fundera kring följande:

  • Vad vill vi med bilderna?
  • Vad ska de säga?
  • Var ska de användas?

Svaren på dessa frågor styr egentligen svaren på alla andra. Utifrån er verksamhet och vad ni vill säga om den bestämmer ni tex vilka kläder ni ska ha. Är det en kreativ verksamhet som vill ge ett avslappnat och inspirerande intryck kan det fungera jättebra med t-shirt och jeans. Är det en mer ”strikt” verksamhet med förtroende och pondus som ledord bör det återspeglas i bilderna och då funkar inte t-shirten lika bra.

Samma sak är det med uttryck och sättet på vilket vi fotograferar; jobbar du på ett dagis blir det finfint med varma leenden och kanske lite busighet medan du nog bör hålla tillbaka busigheten om du jobbar på en advokatbyrå.

Sedan bör du fundera lite på vad bilderna ska användas till. Bilder som fungerar finfint som kontaktbilder på hemsida och i säljmaterial fungerar sällan lika bra som pressbilder tex.

I nästa inlägg ska vi prata lite om hur man med svaren på frågorna ovan kan tänka kring var och hur man bör fotografera. Det inlägget hittar ni här: DEL 2

Dela

error: Content is protected !!