personalfotografering-saco-man-kostym-halvkropp-vit-bakgrund

Tips

Personalfotografering

personalfotografering-stockholm-mälartåg-kvinna-location-pressbild

När det börjar bli dags för personalfotografering brukar det som oftast dyka upp en gäng olika frågor? Var ska vi vara? Vad ska jag ha på mig? HUr ska jag göra? Ska jag le eller?

Det finns inga generella svar på de frågorna utan beror helt på vad du vill kommunicera. Det första du kanske bör tänka på är att du först och främst representerar en organisation, åsikt eller varumärke. Inte dig själv. Visst, det finns undantag (du kanske är konsult, frilansare, artist eller enmansföretagare) men jag skulle säga att de jag fotograferar representerar något annat än sig själv i 90% av fallen.

personalfotografering-kvinna-skrivbord-arbetar-bakom-dator-kontor-stockholm

Beroende på syftet med bilderna och vilken typ av företag ni representerar kan ni bestämma tex vilka kläder ni ska ha. Vill ni ge ett avslappnat intryck funkar det kanske jättebra med jeans och tröja. Är det en mer strikt verksamhet med förtroende och pondus som ledord kanske ni bör välja en annan klädsel

personalfotografering-mtr-skyddsombud-uniform-lutar-sig-mot-bänk-kontorsmiljö

Tips 1. Det första du bör fundera över är vad som är syftet med personalfotograferingen. Vad ska bilderna användas till? Vad ska de säga och vem kommer se dem?

företagsfotografering-headshot-personal-ung-kvinna-vit-bakgrund

Det är ungefär samma sak med uttryck och sättet vi fotograferar på; jobbar du på förskola blir det finfint med varma leenden och bus i blick. Jobbar du på advokatbyrå bör du nog tona ned busigheten en smula.

Sedan är det ju det där med vad bilderna ska användas till: Bilder som fungerar bra till tex kontaktbilder på hemsidan blir sällan lika bra som pressbilder.

porträtt-pressbild-lastbil-scania-södertälje

personalfotografering, kvinna-på-bro-stockholm
personalfotografering-man-headshot-ljusblå-studio-stockholm

Personalfotografering, tips 2


Fundera lite kring plats och bakgrund.

Nästa fråga att ställa sig är var personalfotograferingen ska äga rum och vilken bakgrund ni vill ha. Enfärgad bakgrund med studiokänsla? Och vilken färg på bakgrunden i sådan fall. Eller vill ni ha mer miljö i bilden? Oavsett vad ni väljer rekommenderar jag att vi tar dem på ert kontor. Det blir mer kostnadseffektivt då. Att fotografera utomhus funkar också jättebra men beroende av väder och vind kan det krävas en del flexibilitet vad gäller tidpunkt. Av samma anledning kan det bli svårt att återskapa samma förutsättningar vid kompletterande fotograferingar.

Tips 3. Bestäm utsnittet på personalbilderna. Huvud, halvkropp eller helkropp?

Ska bilderna användas till kontaktbilder på hemsidan tycker jag man ska gå så nära ansiktet som möjligt. Som oftast blir de bilderna rätt små och då känns det vettigt att fokusera på ansiktet. Ska bilderna däremot användas till tex press kan det däremot vara vettigt att ta minst halvkropp, det blir lite mer liv i bilden då. Sedan får du ett litet större sammanhang. Värt att tänka på är att ju mer kropp vi tar med i bilden, desto större krav ställs det på dig som modell ( eller oss tillsammans egentligen). Tar vi bara en headshot behöver du inte tänka så mycket på hur du står, håller händerna osv. Det omvända gäller såklart vid helkroppsbilder. Men bli inte rädd nu, det brukar alltid lösa sig ändå. Men bara så du vet. Slutligen återkommer jag till plats igen. Av naturliga skäl kräver en helkroppsbild ett större utrymme en ett headshot även om de flesta konferensrum är tillräckligt stora för att funka fint till båda.

personalfotografering-kvinna-headshot-studio-stockholm
teambild-porträtt-ung man-overshirt-miljö

Här kommer ändå några tips på klädsel vid personalfotografering.

Det är bra om hela personalen har ungefär samma.

Någon i jeans och någon i kostym är inte optimalt

Undvik allt för grälla färger och mönster

Det har en tendens att stjäla all uppmärksamhet.

Gärna ungefär samma färgskala vid mer formella gruppbilder.

Det kan bli lite knasigt om det lyser till av rött bland alla jordfärger.

Fundera igenom kjollängd och urringningar..

Tänk på att även en normallång kjol kan bli kort om du sitter ner.

Förberedelser personalfotografering

Och nu, några sista saker att tänka på innan du kliver in till fotogafen för din fotografering.

personalfotografering-gruppbild-på-personal-i-trappa
pressbild-saco-ordförande-studentföreningen

Till sist

Oavsett vad du har för yrke är jag rätt säker på att du inte är fotomodell. Vare sig jag eller någon annan förväntar sig heller att du ska prestera som en. Gör det inte du heller. Slappna av, släpp pressen så kommer det gå galant.

Hoppas du fått lite svar på eventuella funderingar. Vill du fortsätta läsa om något liknande? Kolla in bloggen om pressbilder